padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » » Ujian Perkakasan Gas

Ujian Perkakasan Gas

/ May 17, 2012 /
Memasuki minggu terakhir pembelajaran untuk sesi Jan - Jun 2012, nampak pelajar - pelajar dah relaks sedikit. Biasanya mereka akan mula melihat carry-mark, dan memeriksa mana - mana tugasan yang belum di hantar untuk penilaian. Periksa peratus kehadiran pun ada, yelah kalau dah selalu ponteng kena tengok juga samada layak atau tidak menduduki peperiksaan akhir.

Salah satu subjek core ialah Fuel & Combustion Technology, di mana pelajar di kehendaki merekabentuk penunu (burner), dan daripada penunu yang telah siap, pelajar di kehendaki merekabentuk perkakasan gas (gas appliance). Yang aku selalu tunggu, apa jenis perkakasan yang mereka reka di samping kegunaan dan beberapa perkara teknikal yang lain.

Bagi semester ini, 7 perkakasan gas telah di hasilkan. Kesemuanya untuk kegunaan masakan. Pada masa ujian, pelajar membawa makanan mentah dan menggunakan perkakasan yang mereka reka untuk memastikan perkakasan itu praktikal dan memang boleh di gunakan untuk memasak makanan tersebut. Dalam hati, "Pandai juga diorang ambil hati pengajar" heh,

7 perkakasan itu ialah,

Oven - memasak pizza, Pemanggang 1 - otak - otak, Pemanggang 2 - sosej, Pengukus - Pau, Hot Plate 1 - Roti prata + daging hancur, Hot Plate 2 - Ikan bakar, Pemanggang 3 - Ayam Golek.....

Ayam Golek lah sangat..... hahaha,

Walaupun aku tidak mengajar subjek ini, aku turut di undang untuk menikmati juadah yang disediakan di samping menjadi 'juri' tambahan untuk penilaian ujian perkakasan gas yang pelajar sediakan. Dari segi rekabentuk, semua perkakasan adalah praktikal untuk di gunakan, komersial dan.....boleh kata "OK".

Steady je walaupun muka dah panas tu, ekekee

Umm, makanan yang di sediakan pun ok. Ayam dan ikan masak sepenuhnya, dan ada rasa. Mana resepi diorang dapat? entahlah... Otak - otak dan sosej, memang hot item la.... Pizza, untuk yang pertama terlebih masak, tapi pizza yang kedua sedang -sedang elok.

Cewahh dah jadi pengkritik masakan pulak, sedangkan pada mulanya nak uji perkakasan gas yang diorang buat je. Tapi secara kesimpulannya, perkakasan yang diorang buat tu boleh di gunakan, makanan pon boleh masak dengan jaya, taklah terasa besi dan cat,  :D Markah? Aku rasa tak kurang dari 15, daripada 20.

Umm, aku rasa setakat ini saja laporan aku. Lain kali kalau ada perkara menarik, aku kongsikan lagi. Tadaa,

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap