padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » » Mengarut Sahaja

Mengarut Sahaja

/ May 28, 2012 /
Wah, dah nak habis bulan 5! Hehee, apa lagi yang nak di karutkan dalam blog ni ye? Kalau tukang karut, pasti banyak je idea, tapi masalahnya aku ni bukanlah tukang karut. Keh Keh Keh... Ok, serius sikit.

Umm, Oktober lepas aku pernah memeriksa kandungan kolesterol dalam darah. Tak pasti lah istilahnya dalam darah ke atau dalam badan, tapi masa pemeriksaan tu kena ambil darah la.... Hahahh.. Selepas 6 bulan, aku datang dan membuat pemeriksaan kali kedua.

Keputusan ujian makmal kali ini agak menyeram-sejukkan aku, sebab kandungan kolesterol aku dah bertambah ke border line... Kalau ikut peribahasa, bagai telur di hujung tanduk la... Kalau aku amalkan lagi cara hidup sekarang, tak mustahil 2 - 3 tahun lagi angka itu akan terus meningkat dan mendatangkan bahaya. (Sebijik aku translate ayat Doktor).


Keputusannya, Total Cholesterol (TC) ialah 5.19 mmol/L, dan kandungan gula 5 (6 adalah optimal). Tekanan darah aku tak ingat figure, tapi Doktor kata masih terkawal. Hahahh terkawal lah sangat! 

"Kurangkan makanan berminyak, kurangkan pengambilan makanan laut dan organ binatang. Ini semua penyumbang yang tinggi..."

Makanan laut dan organ binatang tu memang aku tak pernah makan, tapi bab kurangkan makanan berminyak tu yang payah. Kalau dah pesan nasi goreng & ayam goreng, takkan di goreng menggunakan air suam pulakk.. Hahahh..

Ok, itu sahaja untuk kali ini. Kalau rasa tubuh badan tak seperti biasa, lekaslah buat pemeriksaan, kita cegah sebelum ia melarat kepada keadaan yang lebih kronik. Seperti kata - kata, "ingatlah orang yang tersayang", fikir dan renungkan, anda akan dapat maksudnya  - terlalu mendalam untuk kita tidak mengendahkan kesihatan diri kita.

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap