padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , » Pengalaman Menarik Di Pulau Kapas

Pengalaman Menarik Di Pulau Kapas

/ October 8, 2016 /
PR mengambil cuti panjang sempena majlis perkahwinan, dan di kesempatan itu PR mengambil peluang berkunjung ke Pulau Kapas, Terengganu. Selepas negeri Perak dan Johor, Terengganu pula menjadi home ketiga PR.

Pulau Kapas is an ideal island paradise with white sandy beaches fringed with shady palm tress making it a perfect retreat
Perkhidmatan Bot dan Parkir Kereta
Terdapat beberapa agensi yang menyediakan perkhidmatan bot, samada day-trip ataupun bersekali dengan pakej penginapan. Walaupun telah tersedia banyak pakej Pulau Kapas, PR mengambil keputusan tidak mengambil mana - mana pakej. 

PR menggunakan perkhidmatan bot Makcik Gemok dengan nilai tambang RM35 seorang (return). Perjalanan dari jeti Marang ke Pulau Kapas hanya mengambil masa 10 - 15 minit. Kadar bayaran letak kereta untuk satu malam adalah RM7.

jeti marang

Pulau Kapas Resort
Terdapat 12 resort yang menyediakan penginapan bagi pengunjung yang berhasrat untuk bermalam di Pulau Kapas. Setiap resort mempunyai pakej tersendiri, dan yang pasti menjanjikan pengalaman menarik kepada pengunjung. Julat kadar bayaran bilik resort bermula dengan RM25 (Kapas Beach Chalet) sehingga RM880 (Gem Island Resort).

PR memilih untuk menginap di Ombak Kapas Island Beach Resort. Kadar harga bilik bagi satu malam adalah RM150 (bilik berhawa dingin). Best juga bilik dilengkapi dengan beranda, sama seperti PR menginap di MarangGuestHouse Februari lalu. Cuma pandangan laut dari bilik terhadang oleh Ombak Cafe.

Pulau Kapas view

Restoran dan Cafe di Pulau Kapas
Terdapat pelbagai restoran dan kafe di Pulau Kapas resort. PR tidak terikat dengan mana - mana pakej, jadi bebas untuk menjamu selera di mana - mana yang kaki singgah. Bagi makan tengahari, PR memilih untuk menikmati masakan di Pak Ya Sea View chalet. Bagi makan malam dan sarapan hari kedua adalah di Ombak Cafe. Jumlah belanja makan bagi ketiga - tiga sesi tersebut adalah RM122 (untuk 2 orang).

sarapan di ombak cafe
Sarapan di Ombak Cafe

Aktiviti Menarik di Pulau Kapas
Banyak aktiviti yang boleh dilakukan termasuk pakej snorkeling (RM25/orang), ronda pulau (RM30/orang) dan jungle tracking (RM10/lesson). Teringin juga nak trekking merentasi isi dalam pulau tersebut namun kandungan percutian kali ini berkonsepkan santai maka PR simpan dulu hasrat tersebut. Kalau nak bersantai di private islands, bolehlah mengunjungi Pulau Gemia yang terletak bersebelahan dengan induk Pulau Kapas.

Pulau Kapas view

PR melakukan aktiviti bebas sahaja, berjalan di gigi air sambil melewati 9 resort sehingga Koko Restaurant. Bila melakukan aktiviti air, memang perut akan berasa cepat lapar. Tapi jangan risau, tempat makan banyak disediakan di pulau tersebut.

Pulau Kapas view

Pulau Kapas view

Pemandangan senja yang ditunggu - tunggu, tidak muncul kerana hujan. Khabarnya di Marang, hujan lebat pada petang tersebut mujur di pulau hanya rintik halus dan kasar berselang menghentam badan.

Makan malam di Ombak Cafe, sambil menunggu dan menikmati juadah yang dipesan, pengunjung juga dijamukan dengan alunan muzik inggeris yang mengasyikkan. Kebetulan malam tersebut PR semeja dengan pelancong dari Denmark. PR dan isteri berbual - bual, bertukar gambar dan cerita sekurang - kurangnya sebagai pengisian aktiviti malam.

Pelancong asing dari Denmark

Pulau Kapas: Destinasi Percutian Ideal
Pengalaman bercuti di Pulau Kapas merupakan satu pengalaman baru PR dalam kategori percutian pulau. Keunikan, keaslian dan keindahan alam semulajadi benar - benar merehatkan fikiran. Kalau sebelum ni, PR lebih banyak meluangkan masa dalam aktiviti mendaki/trekking dan juga melancong ke tanah tinggi. Jika anda belum pernah sampai ke sana, ayuh cari ruang masa yang sesuai dan bersedia merasai pengalaman menarik di Pulau Kapas.

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap