padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Anda Pilih Yang Mana?

Anda Pilih Yang Mana?

/ April 5, 2016 /
Orang Melayu kaya dengan peribahasa. Salah satu diantaranya "setengah bagai bunyi enggang, setengah bagai bunyi kuau". Peribahasa ini boleh dikaitkan dengan kepelbagaian pendapat dan pilihan yang bermacam - macam.

Life is the sum of all your choices - Albert Camus

Kepelbagaian pilihan dan pendapat menjadikan kehidupan manusia unik dan berbeza. Namun, tindakan terhadap sesuatu pilihan adalah faktor terpenting menentukan perbezaan tersebut. Jika hanya sibuk memilih dan memberi pendapat tetapi tidak disusuli dengan tindakan, apa bezanya?

Yang Mana Satu Jadi Pilihan
 1. Teh O vs Kopi O
 2. Minuman pilihan suka ramai. Mudah didapati. Minuman 'rasmi' orang kita. Bagi perbandingan pertama, PR pilih Teh O! Tapi ada juga penggemar kopi sehingga 6 gelas sehari. Ini kisah benar di tempat kerja PR. 

 3. Daging lembu vs Daging Ayam
 4. Kedua - dua sumber protein ini terlalu biasa dilihat menjadi teraju utama perniagaan makanan. Ayam black pepper versus daging black pepper. Burger ayam versus burger daging; dan pelbagai lagi. Bagi kategori  protein, PR pilih daging ayam

  daging lembu


 5. Tembikai vs Kelapa
 6. Musim panas ni memang asyik kalau dapat makan sepotong tembikai atau pun meneguk air kelapa. Namun, jika hanya diberi satu pilihan... pastinya keputusan yang sukar. Bagi PR, kalau keadaan sejuk, PR akan berpihak pada tembikai, tetapi keadaan normal, PR pilih kelapa. Untuk pilihan yang adil, ambil keadaan normal, maka jawapan PR adalah kelapa!

 7. Sejarah vs Matematik
 8. Bagi kategori pendidikan, pasti ada beza antara pelajar yang suka menghafal atau fakta dan ada juga sebahagian memilih untuk berfikiran secara dinamik. PR lebih sukakan permasalahan dinamik berbanding fakta sejarah yang memerlukan daya tumpuan dan ingatan yang tinggi. Jadi, confirm PR pilih Matematik.

 9. Whatsapp vs Call
 10. Kaedah komunikasi masakini lebih pelbagai dan mudah. Perkongsian maklumat boleh digunakan melalui pelbagai media, terutama laman sembang digital. Jadi, antara khidmat pesanan ringkas atau panggilan telefon, PR prefer panggilan telefon. Lebih mudah, cepat dan elak salah faham.

 11. Bandung vs Ho Chi Minh
 12. Melalui pengalaman PR mengunjungi kedua - dua kota ini, Bandung memberikan kenangan lebih menarik berbanding Ho Chi Minh. Pusat pelancongan yang memberi pilihan terhadap keindahan alam semulajadi, kepelbagaian hidangan makanan yang lazat serta pusat membeli belah yang bisa merobek wang anda. Cuma lalulintas...... MasyaAllah, seram!

 13. Bunga asli vs bunga Kertas
 14. Kalau nak bagi teman istimewa, yang mana lebih baik? Bunga kertas walau tak wangi tapi boleh tahan lama.... atau...Bunga asli, beri kesan romantik tapi cepat layu. 

bunga mawar mewangi


Item ketujuh, PR tiada jawapan. Sebab PR belum pernah lagi beri bunga pada teman istimewa. Eh, pernah. Tapi bunga raya! Hahahh Jiwa kebangsaan gitu. Kalau bunga tu masih ada sampai sekarang, pasti dah renyuk, lunyai atau tinggal urat sahaja.

Baik. PR dah senaraikan pilihan dan pendapat PR berkenaan 6 item perbandingan di atas. Bagaimana pula pilihan anda? Kongsikan.

Nota | Agak - agak ada tak pilihan yang sama dengan pilihan PR.

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap