padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , » 4 Perkara Wajib Kuasai Dalam Pemasaran Internet

4 Perkara Wajib Kuasai Dalam Pemasaran Internet

/ April 23, 2016 /
Seperti mana yang PR kongsikan pada entri terdahulu, 4 Perkara Wajib Memulakan Perniagaan, kali ini PR nak kongsikan pula perkara yang penting anda kuasai dalam pemasaran internet. Dari masa ke semasa PR akan kemaskini dan tambah lagi perkongsian ilmu semasa hadir Seminar Roket Emel oleh Tuan Najib Asaddok.

Hari ini banyak tool/senjata pemasaran internet. Tapi yang pastinya anda mesti nak senjata pemasaran yang murah, mudah & berkesan. Jom saya kongsikan 2 senjata penting yang akan ubah bisnes anda - Najib Asaddok
Trend masakini, pemasaran internet semakin berkembang dan menunjukkan potensi besar untuk pengamal bisnes. Syarikat atau organisasi besar juga turut mengaplikasi strategi pemasaran internet untuk mempromosi produk selain mengekalkan kaedah tradisional yang telah digunakan sekian lama.

like marketing padinrose
Pemasaran Interent FB Ads


Jadi, sudahkah anda bersedia untuk mengetahui 4 elemen wajib anda kuasai dalam pemasaran internet?? Jom PR kongsikan:

4 Perkara Wajib Anda Kuasai dalam Pemasaran Internet

1. Produk
Hendak berniaga, perlu tahu produk yang menjadi permintaan. Prinsipnya berniaga ni pun untuk selesaikan masalah orang. Mereka membeli kerana ingin menyelesaikan masalah. Anda perlu mengkaji trend atau permintaan pasaran. Boleh kaji di google trends atau audience insight (facebook).

Pada peringkat permulaan, kalau anda pening tiada produk sendiri, boleh jual produk orang lain seperti affiliate, dropship atau agen. Mana tahu, ilmu yang diraih boleh bagi ilham untuk keluarkan produk sendiri dan jual.

2. Trafik
Semestinya anda harus memiliki 'kedai maya'. Barulah kena dengan pemasaran internet! Anda boleh bangunkan website, minisite atau sekurang - kurangnya FB pages. Dah ada 'kedai maya', mesti tarik trafik (pelawat). Lebih ramai trafik, lebih besar peluang jualan anda.

Anda boleh menarik trafik dengan pelbagai kaedah (amalan SEO) dan platform internet seperti facebook, instagram, pemasaran e-mel dan laman web.

3. Database
Dalam ramai - ramai trafik yang melawat 'kedai' anda, mereka mungkin pelanggan atau bakal pelanggan anda! Database sangat penting untuk menukarkan prospek kepada pelanggan setia. Tak semua prospek yang melawat 'kedai' anda terus membuat keputusan untuk membeli produk anda.

Jadi, anda perlu gunakan database untuk follow up prospek, memujuk dan berterusan berkongsi tips, value, ilmu kepada prospek, atau menawar dan mempromosikan produk lain di masa akan datang.

4. Copywriting
Anda perlu kuasai ayat jualan yang POWER untuk menjual produk anda. Ayat copywriting yang memukau sangat penting untuk menukarkan prospek kepada pelanggan. Elak untuk menggunakan ayat menjual, sebaliknya anda perlu menekankan apakah hasil dan faedah setelah menggunakan produk / perkhidmatan yang anda sediakan.

Perbanyakkan elemen emosi untuk menyentap prospek anda. Buat prospek suka dan percaya dengan testimoni yang berkualiti, sertakan tindakan yang mudah untuk mereka mendapatkan produk mereka.

seminar roket emel JB
Seminar Roket Emel JB Mac 2016

Perkongsian PR tidaklah selengkap dan sehebat olahan Tuan Najib Asaddok, cuma mungkin boleh memberi sedikit idea dan gambaran perihal 4 perkara wajib anda kuasai dalam pemasaran internet. Jika anda berminat untuk mengikuti seminar, bolehlah mendaftar di pautan Seminar Roket Emel dan bersedia untuk huru harakan bisnes anda. Semoga berjaya!

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap