padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Tahukah Kamu

Tahukah Kamu

/ December 8, 2011 /
Tahukah kamu apa yang bakal aku tulis dalam entri kali ini? Tahukah kamu bagaimana aku mendapat idea untuk menulis entri ini? Tahu atau tidak, kena baca lah dulu, baru kamu boleh tahu apa yang kamu mahu tahu.


Tahukah kamu, walaupun manusia mempunyai sepasang mata untuk tujuan melihat, tetapi tidak boleh melihat wajah sendiri tanpa bantuan cermin atau ilustrasi foto. Kerana manusia, hakikatnya seakan sempurna tetapi masih ada kekurangan. Jangan mendabik dada mengukur diri sudah hebat, sedangkan diri sendiri masih perlu mengharapkan bantuan orang lain.


Tahukah kamu, kenapa Tuhan sembunyikan matahari sebaliknya menurunkan hujan dan halilintar? Kerana Dia ingin memberikan kita pelangi yang indah. Kadangkala kita resah bila sesuatu ujian dan dugaan melanda. Merungut dan mengatakan diri bernasib malang. Tapi sebenarnya kita tak tahu apa yang bakal menanti kita.

rumput hijau
Tahukah kamu, kenapa pelangi muncul selepas hujan dan halilintar, bukan sebelumnya? Sebabnya, aku dah muatkan dalam entri Kemunculan Pelangi. Kisah ini mengingatkan tentang pentingnya pengukuhan persaudaraan sesama manusia. Ibarat pepatah, "bersatu kita teguh bercerai kita roboh". bukan bercerai kahwin lain ya!


Tahukah kamu, ada penulis yang bersengkang mata, mengolah ayat, mencari cerita untuk di muatkan dalam ruangan berita, makan entah ke mana, tidur entah di mana demi sesuap nasi belum kira kena maki hamun dengan bos, tapi ada di antara manusia mengaut keuntungan dengan daya usaha kurang dari 5 minit sahaja.


Akhirnya, tahukah kamu, bahawa aku hanya perlukan kamu membaca entri ini dalam 3 - 5 minit sahaja, tetapi aku mahu kamu menghayatinya selagi ia relevan dalam kehidupan kamu. Tidak percaya? Ayuh, mulakan bacaan semula, dan tengok jam anda, 5 minit, bukan??


Note : Tahukah kamu.......... aku nak tidur dah ni, ekekee

1 comments:

{ najihah sahami } on: 13:56 said...

Padin!!!style la entry ni!!

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap