padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Panjatkan Syukur

Panjatkan Syukur

/ November 8, 2012 /
Alhamdulillah, dapat lagi peluang, ruang dan masa untuk menulis dalam blog ni. Menulis dan menjaga blog sebagai kerja waktu lapang. Ada idea, ada pendapat tapi kalau tiada masa yang sesuai, terbengkalai juga. Rehat sebentar pun tak jadi masalah sebenarnya.

Kisah kali ini aku cuba rungkaikan sedikit persoalan bersyukur dan redha. Besar. Suatu perkara yang besar bila berbicara hal syukur dan redha ni, tapi suka aku tegaskan, kita cakap hal - hal kecil sahaja, cukuplah. Seringkali ada di kalangan kenalan aku, dan mungkin juga anda (sebenarnya termasuk aku), mengeluh bila ditimpa kesusahan sebaik sahaja mendapat sesuatu ganjaran.

Tak paham?

Sumber : Link

Contohnya, "handphone ni macam tau - tau je aku baru dapat bonus, time ni la kau meragam! Baru cadang nak melancong....".... lebih kurang macam situasi itulah yang aku cuba maksudkan dengan ayat di atas.

Pendekkan cerita, kita ni selalu je lupa, dan bagi orang biasa macam aku ni, mengeluh tu lagi cepat berbanding bersyukur. Sepatutnya, ucapkan syukur banyak - banyak sebab masalah datang setelah penyelesaiannya tersedia lebih awal. Cuba handphone rosak sebelum dapat bonus? Biru lah muka jawabnya..

Moral of the story? Emm, belajarlah sentiasa bersyukur dan redha atas segala ketentuan. Sentiasa percaya Tuhan tidak akan menduga manusia melebihi kemampuannya. Tetapi kalau sengaja mencari penyakit, sendiri mau ingat la, ye tak? Fikirkan.

Nota : [Ketahui Amalan Orang Murah Rezeki]

0 comments:

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap