padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Memori Itu

Memori Itu

/ September 16, 2011 /
Kehidupan di teruskan dari hari ke hari, dari usia remaja menganjak dewasa dan begitulah formatnya yang mana semua manusia juga akan melaluinya tanpa boleh untuk skip walau satu fasa pun. Perubahan ini bukan sahaja melibatkan angka umur, malah juga perubahan dari sikap, pemikiran dan tanggungjawab.


Perubahan ini mungkin juga di kaitkan secara langsung dengan perubahan persekitaran seperti zaman pemerintahan, kewujudan teknologi terkini, undang - undang baharu, faktor ekonomi dan sebagainya. Suatu perkara yang tidak akan terpadam ialah memori dan kenangan itu akan menjadi sejarah seadanya.


Dalam minggu ini sahaja, banyak bahan bacaan aku termasuk penulisan artikel di majalah, komik mahupun di blogosphere sendiri berkaitan mengenang memori lama semasa di zaman kanak - kanak. Antara yang aku sempat untuk pautkan di laman ini ialah tulisan Bro Ismail mengenai Sebab Dulu Tak Ada, tulisan WR mengenai kemeriahan Piala Malaysia.


Dalam komik APO? isu 305 juga, permainan kanak - kana 80anKartunis Pandan cuba menyorot semula nostalgia lama dengan memaparkan beberapa jenis permainan kanak - kanak 80- 90an. Sesetengah permainan itu masih ada di jual sehingga kini seperti DinDang, Tora dan JoJo tapi taklah popular macam waktu dahulu.


Tak boleh kata juga kanak - kanak sekarang perlu bermain dengan permainan seperti itu, tetapi aku rasa memang permainan dulu lebih mengakrabkan hubungan sesama rakan sebaya termasuk ibubapa rakan itu sendiri. Sekarang pun masih ada, tapi melalui perbandingan aku ia seakan janggal sedikit.


Sumber Gambar : kembara-giantpolar.blogspot.com

Antara permainan masa kanak - kanak aku :

  1. Askar & Komunis - Patung - patung askar dan komunis ni memang dah di lengkapi dengan senjata, kenderaan, kubu dan lain - lain. Biasanya aku akan jadi komunis dan abang aku akan jadi askar yang kalah! hahaha
  2. Bola Tepuk - Kos yang murah, hanya mengambil kotak terpakai, gunting, lipat dan tulislah nama pasukan dan pemain anda. Memang banyak koleksi ni dulu tapi hilang sekelip mata bila mak aku mengamuk dan membakarnya dalam satu operasi 'pembersihan rumah'.. adehh
  3. Die-Cast Model - Seperti yang aku pernah ceritakan sebelum ini, aku minat mengumpul model kereta mainan ni sejak 93 sehingga sekarang. Semuanya masih dalam keadaan baik dan ada sesetengah model yang telah mendapat warna baru keh3..
  4. Lainnya, permainan Kad Terup bergambar, di antaranya helikopter, kereta, kapalterbang dan kapal. Aktiviti outdoor plak biasanya penggal selipar @ kadang - kadang tin susu, memancing di tali air, teng - teng dan 'Askar & Komunis'.

Heheh.. mungkin ada yang tak di senarai di sini. Anda pula bagaimana??

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap