padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , , » Menang Percutian Bulan Madu ke Bali

Menang Percutian Bulan Madu ke Bali

/ December 13, 2016 /
Isteri menyediakan kuih keria sebagai sajian minum petang hari ini. Cukup rasa. Sambil menghirup air nescafe panas, tiba - tiba isteri bertanya:

Isteri : Abang, takde plan nak travel luar negara ke? Masa bujang lincah je ke sana sini.
Suami : Travel... nak ke mana?


Isteri : Emmm.. kalau tengok senarai ni, destinasi mana yang paling Abang nak pergi?

10 destinasi percutian menarik


Suami : Kalau ikutkan, semua tempat tu nak pergi... Tapi kalau dalam mood bulan madu, Abang pilih Bali. Baca review orang yang dah ke sana kata pantainya cantik

Bali Terkenal dengan Keindahan Alam
Bali yang terletak di sebelah timur Pulau Jawa memang terkenal dengan keindahan alam terutama pantai. Mari Abang ceritakan 6 pantai yang mesti dikunjungi di Bali [1].

matahari terbenam pantai kuta bali

1. Pantai Kuta
Pantai Kuta merupakan ikon pelancongan Bali. Lokasi yang tidak jauh dari airport mempunyai garis pantai yang panjang dan melengkung, boleh berjalan di pesisir sepuasnya. Pemandangan matahari terbenam yang mengasyikkan selain menawarkan pengalaman bermain luncur air walaupun beginner! Terdapat juga deretan kedai makan, kedai cenderamata serta hotel di kawasan berhampiran.

2. Pantai Padang Padang
Pantai Padang Padang merupakan pantai yang indah, namun tidak terlalu terkenal kerana lokasinya agak tersembunyi disebalik tebing di kawasan Pecatu, tidak jauh dari Uluwatu. Walau tidak sebesar dan sepanjang Pulau Kuta, Pantai Padang Padang menawarkan pantai yang unik dan bersih.

lumba lumba pantai lovina

3. Pantai Lovina
Lebih kurang sama Pantai Padang Padang, Pantai Lovina tidak terlalu terkenal bagi warga Indonesia, tapi pantai yang berada di Bali Utara ini menawarkan pengalaman berbeza iaitu pantai berpasir hitam dan ikan lumba - lumba. Patung gergasi lumba - lumba merupakan ikon Pantai Lovina.

Kalau nak tengok lumba - lumba bermain dan meloncat, kena datang pagi. Seawal pagi sebaiknya sebelum matahari terbit. Kalau ada rezeki besar peluang untuk melihat ikan lumba - lumba kerana pada waktu siang lumba - lumba akan berenang jauh dari pantai. Bukan seekor dua, tapi mungkin puluhan dan  boleh jadi ratusan ekor. 

Pantai jimbaran bali

4. Pantai Jimbaran
Pantai Jimbaran tidak seramai Pantai Kuta pada waktu siang, tetapi berbeza di waktu malam. Pengunjung akan memenuhi Pantai Jimbaran pada waktu malam kerana pantai ini menawarkan sajian kulinari yang enak di pinggir pantai. Menu utama pastinya makanan laut yang bahannya segar dari hasil nelayan di sekitar pantai.

Bukan saja boleh makan di restoran, tapi boleh juga makan di atas pasir pantai yang lembut kerana telah tersedia deretan meja dan kerusi di sepanjang pantai. Ada juga beberapa restoran yang menawarkan live music untuk menghidupkan lagi suasana malam. Mesti seronok ni!

5. Pantai Dreamland
Pantai Dreamland terletak di Bali Selatan, daerah Pecatu. Pantai ini dikelilingi deretan tebing tinggi dan berjarak 30 minit perjalanan dari Pantai Kuta. Suasana dan keadaan Pantai Dreamland seakan sama dengan Pantai Kuta, tapi jumlah pengunjung lebih sedikit dan elok sangat kalau mood bulan madu, perlukan ketenangan dan sedikit privasi.

6. Pantai Sanur
Pantai Kuta disebut sebagai "pantai matahari terbenam", manakala Pantai Sanur adalah merujuk kepada "pantai matahari terbit". Pantai yang berlokasi di sebelah timur kota Denpasar ini mempunyai ciri ombak yang tenang yang membuatkan ia sesuai untuk aktiviti snorkeling dan penyelam. Sambil melihat matahari terbit, boleh berenang dan bersantai di laut yang tenang.

[1] Sumber

Isteri : Wah! Bestnya. Gaya Abang bercerita tu Sayang dah boleh bayangkan macamana kita nak habiskan waktu di Bali nanti. Apa lagi yang menarik di Bali selain pantai?
Suami : Oh, selain keindahan alam Bali juga terkenal dengan kesenian dan budayanya yang unik

Daya Tarikan Ubud
1. Monkey Forest
Merupakan salah satu kawasan pelancongan yang wajib dikunjungi. Daya tarik monkey forest Ubud sebagai tempat bercuti, terletak di hutan simpan yang masih asli dan terdapat banyak kera. Namun kebanyakan kera yang menghuni monkey forest telah jinak. Bagi tujuan keselamatan pengunjung, banyak petugas telah disediakan bagi mengawal kera di situ.

tari kecak bali

2. Pementasan Tari Kecak
Salah satu aktiviti menarik pelancong ke Ubud adalah menonton pertunjukan pementasan tarian Bali. Tarian yang menjadi favourite adalah tarian kecak. Jika di Pura Uluwatu pementasan tari kecak di satu tempat sahaja, tetapi berbeza di Ubud, tempat pementasan ini berada di banyak lokasi yang berbeza. Elok dapatkan jadual lebih awal untuk mengelakkan membuang masa.

ubud destinasi wajib kunjung di bali

3. Sawah Terasering Tegalalang
Di kawasan teres sawah Tegalalang, pelancong akan dapat melihat bentangan teres sawah padi yang luas dengan cerun curam. Terdapat banyak kafe di tepi jalan di pinggir sawah padi dengan pemandangan saujana terus ke teres sawah Tegalalang. Jika pelancong memang sukakan keindahan alam, maka tempat ini memang sesuai.


Isteri : Emm.. sesuai sangatlah.. Abang tu memang suka kan tempat - tempat macam ni. Tenang. Boleh tengok keindahan alam. Tengok budaya orang. Apa lagi yang menarik?
Suami : Kalau nak tahu lanjut, jom la kita pergi sana...

Suami : Eh, dari tadi lagi sibuk bertanya. Ada apa - apa ke ni?
Isteri : Oh, ya! Sayang ada terbaca Traveloka buat contest "You Need a Holiday lah". Tengok ni.

contest traveloka you need a holiday lah

Isteri : Syarat penyertaan pun mudah sangat ni. Hadiah lumayan tu... Mana tahu ada rezeki kita menang, bolehlah capai impian Abang tu.. Percutian Bulan Madu ke Bali!

Suami : Lerr.. kenapa tak bagitau awal - awal tadi? Bila tarikh tutup pertandingan tu?

Isteri : Setiap minggu, ada 10 pemenang mingguan bermula 7 Disember berakhir 28 Disember, selama 4 minggu dan kesemua 40 pemenang ni layak untuk menang Grand Prize : Bernilai RM6000*!! Boleh tengok infografik ni.

pemenang mingguan contest you need a holiday lah

grand prize contest you need a holiday lah


Suami : Eh, apa tunggu lagi... Jom submit penyertaan #MyTravelokaEscapade !!!

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap