padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , , » Honda Odyssey RB1 Skala 1/24 Model Kit

Honda Odyssey RB1 Skala 1/24 Model Kit

/ December 11, 2016 /
Selain dari mengumpul model kereta diecast, PR juga suka meluangkan masa memasang model kit plastik. Tahun 2013, PR membeli dan membina 2 buah kereta mokit, Mitsubishi Evo X dan Toyota AE86 Initial D. Kedua - dua kit tersebut merupakan produk keluaran Aoshima.

model kit aoshima odyssey


Honda Odyssey D.A.D RB1 Model Kit
Projek Disember 2016, PR membeli Aoshima #37 Honda Odyssey D.A.D RB1 VIP plastic model kit skala 1/24 berharga RM125.00 bersama set tayar/rim Advan Racing GT 19" berharga RM45.00. Bayaran pos yang dikenakan bagi kedua - dua item ini RM10.00.

kotak bungkusan odyssey RB1 D.A.D aoshima

manual pepasangan odyssey model kit

Ciri Asas Model Kit:
  • Memerlukan pepasangan sendiri -- komponen telah tersedia bersama sprue tree
  • Gam, cat dan peralatan tidak disertakan
  • Arahan pepasangan dalam bahasa Jepun / Inggeris beserta ilustrasi
Keperluan Pepasangan (Beginner)
Sungguh pun ini kali ke-3 PR terlibat dalam pepasangan model kit plastik, tetapi PR masih belum mahir sepenuhnya tambah pula ingin melakukan sedikit modifikasi pada model yang dibeli. Dalam kepala, PR nak ubah jadi Odyssey Absolute (2006), warna body pearl white.

Bahan dan peralatan yang PR sediakan untuk pepasangan adalah seperti berikut:

Nama itemHarga
Spray Samurai (Putih dan Clear)RM7.90/unit
Cutting Map (A3)RM19.50
Paint Marker (Merah dan Silver)RM8.90/unit
Gam UHURM2.30
Kertas pasir grid 400 dan 1000RM1.00/unit
Permanent Marker (Hitam)RM4.24
Cutter, Ketip KukuSedia ada

Pepasangan Chasis, Suspensi, Disc Brake, Rim dan Tayar
Pepasangan ini menjadi mudah dengan rujukan bergambar. Setiap gambar disertakan dengan nombor sepertimana yang telah disedia-cetak di sprue tree (rangka asal?). Oleh sebab yang asal semua berwarna hitam maka PR tambah sedikit merah di brake caliper dan spring shock absorber.

model kit aoshima odyssey

model kit aoshima odyssey


Model ini dilengkapkan dengan pilihan seperti wide-angle, lowered dan normal height. PR pilih lowered height.

model kit aoshima odyssey

model kit aoshima odyssey


PR tidak menggunakan set wheel sedia ada sebaliknya menggunakan rim Advan Racing GT 19",cun!

model kit aoshima odyssey


Interior dan Exterior
Bahagian dalaman model ini, PR ikut sahaja seperti yang tersedia di manual. Oleh sebab ia berada di sebelah dalam, jadi kemasan ala kadar sahaja asalkan tidak tertanggal dari kedudukan.

model kit aoshima odyssey

Bahagian exterior, seperti PR nyatakan di atas, PR ambil keputusan mengubah warna body kepada pearl white. Proses ini agak lama untuk disiapkan seperti proses menggosok body dengan kertas pasir dan mengecat. PR belum mahir mengecat dengan sempurna tambahan pula 'malas' menunggu lama.

model kit aoshima odyssey

model kit aoshima odyssey

Pepasangan Chasis dan Body Odyssey Absolute
Bahagian ini disempurnakan setelah semua body telah dipasang sepenuhnya. PR gunakan permanent marker (hitam) untuk mewarnakan window border. Tak berapa menjadi juga bila dakwat marker bertemu plastik. Tapi proses berulang kali menampakkan sedikit hasil.

model kit aoshima odyssey

model kit aoshima odyssey

Akhirnya, setelah 4 hari, chasis dan body selamat disatukan. Wallaaahhh!! Tengok dari jauh memang ada rupa Odyssey Absolute, tengok dari dekat macam kereta baru lepas masuk parit pon ada, hahah!

model kit aoshima odyssey

model kit aoshima odyssey

model kit aoshima odyssey

Pengajaran Berguna Pepasangan Model Kit
1. Seeloknya study dulu step - step yang diperlukan bagi pepasangan model kit plastik. Kadang - kadang tersilap langkah boleh juga menjadikan hasil akhir kurang memuaskan.

2. Jangan gelojoh. Seharusnya proses menggosok dengan kertas pasir perlu mengambil masa, diulang proses cat - gosok - cat - gosok untuk mendapatkah hasil yang lebih halus dan kemas.

3. Gunakan bahan yang sesuai untuk melekatkan komponen bodykit. Kalau ada bahan khas, jangan ragu - ragu untuk dapatkannya. Pasang, siapa pon boleh pasang tapi ketelitian dan kekemasan menjadi faktor terakhir dalam arena modeler plastik kit ni, cewah!

4. Perlu tahap kesabaran tinggi, terutama memasang komponen halus seperti tombol gear, lampu, viper dan decal (pilihan). Dalam banyak - banyak part, ada satu yang PR tak pasang -- cermin pandang belakang. Kecik dan rumit huhuhh

model kit aoshima odyssey

Akina Hobby Shop 1/24
Sebagai penutup, jika anda juga ingin mendapatkan koleksi model kit plastik bolehlah melayari pages fb Akina Hobby Shop 1/24. Banyak model kereta cun - cun. Urusan pantas dan khidmat aftersales pon terbaik. Sekian.

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap