padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Bukan Selalu Bernasib Baik

Bukan Selalu Bernasib Baik

/ November 20, 2012 /
Bukan selalu bernasib baik. Ya. Kadangkala hidup ini dikelilingi tuah, dan pasti ada juga harinya anda akan berasa tidak bernasib baik. Sejauh mana ia mengganggu kehidupan untuk hari seterusnya, ia berbeza dengan takdir yang mendatang. Ia juga bergantung kepada individu bagaimana ia mengawal dan mengatasinya.

Menceritakan pengalaman bukan selalu bernasib baik ini, ia adalah berkenaan penjagaan kereta. Ia sebagai pengangkutan utama selain daripada motosikal untuk pergi ke tempat kerja, bersiar - siar dengan teman di hujung minggu, dan boleh digunakan untuk pulang ke kampung. Hehee biasalah, takkan aku nak tulis semua kegunaan kereta pula kan?

Aku cetek dalam bidang permotoran ni. Tetapi setelah setahun lebih aku memiliki dan menggunakan kereta, sedikit demi sedikit pengalaman mengajar aku berkenaan jentera tersebut. Bukan hanya mengisi petrol dan menghidupkan enjin, tetapi juga ilmu dan pengetahuan berkenaan part atau bahagian - bahagian tertentu dalam kereta.

Menyorot kisah pada November 2011, semasa aku dalam perjalanan ke Kuantan, kereta aku mengalami gegaran yang teruk. Pada aku, bagi pertama kali merasai perkara tersebut ia bukanlah sesuatu yang merisaukan. Tetapi semakin lama, gegaran makin kuat dan aku mengambil keputusan untuk berhenti mencari bengkel membaiki kereta.

Sepanjang jalan daripada Rompin - Pekan, hanya ada sebuah bengkel dan aku bertanyakan hal tersebut. Mekanik memberitahu CV joint pada tayar kanan hadapan telah pecah dan dia tiada alat ganti tersebut. Dalam kerisauan, aku gagahkan juga membawa kereta dengan perlahan sehinggan tiba di Pekan, dan setibanya aku masuk ke bengkel kereta, jammed!

Sedikit berkenaan Constant Velocity (CV) joint,

"A CV joint is packed with a grease and sealed tight by the rubber or plastic boot. A CV joint doesn't need any maintenance and can last very long, as long as the protective CV joint boot is not damaged."


dan cara untuk mengenal pasti sekiranya CV joint anda bermasalah :

Sumber : Link

1. popping or clicking noise when turning
2. A "clunk" when accelerating, decelerating
3. A humming or growling noise
4. A vibration that increases with speed


Pengajaran yang aku boleh dapat daripada masalah tersebut,
1. Jangan langgar lopak air yang jalannya kita tidak tahu samada berlubang atau tidak
2. Jika anda melanggar lubang dengan kadar laju, periksa tayar anda dan juga drive shaft,
3. Jika plastic boot pecah, segera gantikan dengan yang baru.

Setelah siap di baiki, aku meneruskan perjalanan ke Kuantan, dan segala kerisauan aku tadi hilang bila dapat bersiar - siar dengan F. Tamat. hehee

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap