padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Bekal Untuk Anda

Bekal Untuk Anda

/ April 20, 2012 /
Melihat rakan sekerja membawa bekal makanan di waktu pagi, mengetuk pintu nostalgia aku semasa bersekolah rendah dahulu, setiap hari Mak menyediakan bekal makanan untuk aku waktu rehat di sekolah. Menu yang berbeza setiap hari, kadangkala habis di makan, kadangkala tidak luak pun ada.

Bekal. Menurut Pusat Rujukan Persuratan Melayu di laman sesawangnya, bekal bermaksud 1. persediaan yang di bawa (dalam perjalanan) 2. segala yang mungkin berguna pada masa depan. Jika kita gunakan bahasa biasa yang kita gunakan, memang maksud yang kita faham dan guna pun masih menunjukkan takrif yang sama.

Membawa bekalan makanan ke sekolah atau ke tempat kerja bukanlah suatu yang memalu atau merugikan. Masih boleh menjamahnya di kantin atau tempat yang di sediakan, bersama rakan lain. Jika memandu untuk suatu perjalanan jauh, aku juga akan sediakan bekal - cukup sekadar 2 buku roti dan 2 tin air Nescafe Latte, sehingga aku berhenti rehat untuk menyegarkan badan semula.

Sumber Gambar : ierazirared.blogspot.com

Dari sudut lain, ia juga di takrifkan sebagai sesuatu yang mungkin berguna untuk masa depan (akan datang). Sebagai pelajar, bekal pelajaran yang di harungi (dalam sesuatu tempoh masa) akan di bawa ke dalam dewan peperiksaan. Jika seorang pekerja, bekal ilmu yang telah di pelajari akan menjadi bekal untuk sukses dalam kerjaya.

Bekal ilmu juga perlu ada sebelum hidup berumahtangga, bekal ilmu untuk mengajar dan mendidik anak - anak, bekal imu untuk menguruskan keluarga... semua itu bukan mudah, dan perlukan bekal yang mencukupi sebelum anda betul - betul boleh menyesuaikan diri dan menghadapi cabaran yang mendatang kelak.

Dalam kepercayaan agama juga, di anjurkan juga semasa di dunia ini kita hendaklah menyediakan bekal sebanyak - banyaknya untuk kehidupan di alam sana. 

Jadi, dalam banyak - banyak isu atau perkara yang di sebut dan di bincangkan di atas sana, berapa banyak bekal yang sudah anda sediakan, untuk kegunaan anda akan datang? Tepuk dada, tanya hati.. :D

Note : Moga entri ini boleh menjadi bekal untuk anda berhujung minggu hehee...

1 comments:

{ chii } on: 17:04 said...

bekalan untk masa dpn? masih byk lg yg perlu d isi.

bekalan makanan. memang terbaik. boleh save bajet. hehe

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap