padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Pencemaran

Pencemaran

/ April 10, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Pasti ramai di antara kita telah mengetahui apa yang di katakan tentang pencemaran. Secara definasi, pencemaran adalah kemasukan bahan pencemar seperti bahan kimia, cahaya, haba, tenaga ke dalam alam sekitar yang mengakibatkan kesan sehingga membahayakan kesihatan manusia, mengancam alam sekitar dan mengganggu ekosistem.


Semasa di universiti pun, mungkin ada yang mengambil subjek Pollution Control, atau seangkatan dengannya. Mengapa pentingnya subjek ini? Adakah ia hanya sebagai subjek pelengkap, atau ada kepentingannya untuk masa hadapan?


Bagi aku, ia merupakan suatu yang baik untuk semua, terutamanya peringkat pelajar. Pemahaman yang baik, dan menyuntikkan sedikit elemen etika dan nilai, sekurang - kurangnya masalah pencemaran ini dapat di kurangkan, demi mengelakkan kemusnahan dan mengganggu alam sekitar kita.


Menyorot kata - kata pensyarah Pollution Control, En Ismail Bin Mahmood, "kita merupakan salah satu unit yang terlibat secara langsung dalam alam ini, jadi kita bertanggungjawab dalam apa jua tindakan. Jika kamu punya kuasa, kamu boleh menghentikan kerosakan ini, dan sekaligus memelihara alam kita."

punca pencemaran
Sumber Gambar : geogmalaysia.blogspot.com


Benar. Kalau di pecahkan, pencemaran ini terlalu banyak dan ia di kelaskan kepada beberapa jenis yang utama. Pencemaran bunyi. Pencemaran udara. Pencemaran air. Pencemaran radioaktif, visual dan terma. Dan satu lagi pencemaran yang semakin mengancam, adalah pencemaran minda.


Pencemaran minda merupakan satu lagi pencemaran yang amat menakutkan. Sama seperti takrif pencemaran yang lain, kemasukan bahan pencemar ke dalam minda manusia, dan akan memberi kesan kemusnahan kepada kehidupan manusia tersebut.


Apa benar pencemaran minda sedang berkembang kini? Apa tanda - tanda pencemaran minda? Dan apa pula kesannya sekiranya permasalahan ini terus berkembang? Yeah, anda punya jawapan? Kongsikan..

Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap