padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Sambutan Hari Guru

Sambutan Hari Guru

/ May 19, 2016 /
Umum, Hari Guru di Malaysia disambut pada 16 Mei setiap tahun sebagai penghargaan kepada guru. Jasa seorang guru memang tidak boleh dinafi dan dilupakan sama sekali. Biarpun kadangkala guru itu berbagai ragam dan karektor, yakin dan percayalah tugas dan peranannya adalah tidak lain tidak bukan mendidik anak bangsa untuk menjadi manusia yang berguna.

Semasa di bangku sekolah, PR amat menantikan Sambutan Hari Guru kerana boleh melihat dan mendengar guru menyanyi bersama. Serius. Itu yang PR tunggu setiap tahun.. (hahah).. selain aktiviti yang dirancang melibatkan guru dan pelajar. Hilang perasaan takut pada guru yang garang lagi menakutkan pada hari tersebut.

Pohon rambutan berbuah lebat,
Dedaun gugur di
Untukmu guru yang terhebat,
Semoga kau sihat selalu.

Dah terlambat pula PR menyiarkan blog entri ini, sepatutnya tepat pada Hari Guru 16 Mei 2016 tempohari, tapi tak dapat dilaksanakan seperti mana yang dirancang. Harap, anda tak kisah ye.

Peranan Guru Yang Ramai Orang Terlepas Pandang
Sebenarnya nak tulis peranan guru yang ramai orang tak tahu dan lupa, tapi perkataan terlepas pandang PR fikirkan lebih sesuai. Maklum saja masakini penggunaan perkataan boleh saja disalaherti dan menimbulkan rasa kurang senang bagi sesetengah pihak.

selamat hari guru

Bab mengajar, PR rasa memang orang tahu fungsi dan peranan guru adalah mengajar mengikut bidang dan kepakaran masing - masing. Ada guru bahasa, ilmu hisab, sains, agama, sejarah malah guru pendidikan jasmani.

Tetapi, ramai juga yang terlepas pandang, selain mengajar bidang kepakaran masing - masing, guru juga berperanan untuk mendidik pelajar menjadi individu yang bukan sahaja cemerlang dalam akademik, malah membentuk pelajar memiliki sahsiah terpuji.

Akhlak dan sahsiah ini tidak boleh dibentuk dalam masa sehari dua, tetapi memerlukan masa untuk memperlihatkan kemajuan dan kematangan dalam mencapai modal insan yang berkualiti.

Tugas ini tidak dinyatakan secara tepat di dalam kerja hakiki namun ia merupakan tanggungjawab sosial yang perlu dihayati dan dilaksana oleh seorang guru terhadap pelajar. Denda dan hukuman yang dikenakan oleh guru bukanlah kerana suka, tetapi atas dasar tanggungjawab bagi memastikan pelajar lebih berdisiplin, fokus dan seterusnya mencipta kejayaan.

Selain itu, guru juga sentiasa memerah keringat untuk menghasilkan kaedah pembelajaran yang lebih baik dari sebelumnya. Guru sentiasa memikirkan cara penyampaian pembelajaran yang lebih berkesan kepada pelajar. Guru juga sentiasa perlu memantapkan pengetahuan dan kemahiran sedia ada supaya lebih banyak ilmu dapat disampaikan kepada pelajar.

Jika anda boleh membaca penulisan ini, berterima kasihlah pada guru

PR pernah terbaca tapi dah lupa sebenarnya di mana, jika di dalam satu kawasan yang terancam, selamatkan lah guru. Kerana guru itu boleh melahirkan semula doktor, jurutera, ahli sains dan pelbagai profession lagi untuk membina semula tamadun manusia.

Selamat Hari Guru!

Nota | Dapatkan Perkhidmatan Lukisan Kartun dan Ilustrasi Digital;
(promosi produk perniagaan, e-kad raya, e-kad ucapan dll)

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap