padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » 10 Tanda Anda Matang

10 Tanda Anda Matang

/ July 31, 2017 /
Matang bukanlah tua. Matang ialah satu peringkat di mana individu menjadi rasional dan menimbangkan keputusan hidup dengan baik. Berikut, PR senaraikan 10 tanda individu matang. Jom semak.

10 Tanda Anda Telah Matang
1. Memaafkan kesalahan orang lain tanpa dpinta
Memang agak sukar tetapi berusahalah menjadi seorang yang pemaaf dan mendoakan agar orang itu berubah dan tidak melakukan kesalahan sama

Sumber Gambar : link


2. Tahu bila hendak bercakap dan bila untuk berdiam
Adakala bila terlalu mengikut emosi, kata - kata yang kita hamburkan boleh jadi tidak menyenangkan kepada pendengar. Sebagai individu yang matang, perlu bijak menyusun kata dan kadangkala berdiam adalah jalan yang lebih baik.

3. Jauhi diri dari "Toxic Person"
Adalah lebih menguntungkan jika anda dapat menjauhkan diri daripada individu yang negatif. Baik dari segi perlakuan mahupun pemikiran yang negatif.

4. Melupakan hasutan negatif
Bisikan halus seringkali dikaitkan dengan pemikiran yang negatif. Jika anda hanyut dengan bisikan seperti ini, anda menuju ke arah kemunduran. Lupakan hasutan negatif, dan katakan "YA" pada diri anda.

5. Biar jumlah rakan yang kecil namun berkualiti
Pilihlah rakan yang rapat dengan anda dikalangan yang berkualiti walaupun jumlahnya terlalu sedikit.

6. Tidak melebihkan 'drama swasta'
Anda fokus pada perkara yang utama. Tidak terlalu melebihkan perkara sia - sia dan perkara yang tidak mendatangkan faedah baik kepada diri anda, keluarga atau masyarakat.

7. Memberi tidak mengharapkan balasan
Apabila anda menghulurkan sesuatu, tidak perlu mengharapkan balasan. Beri secara ikhlas dan percayalah sesuatu kebaikan akan dibalas kebaikan. Sungguh pun tidak harini, esok atau lusa, ia akan hadir dalam keadaan yang tidak diduga.


8. Bersyukur sekalipun perkara yang kecil
Ucapkan syukur sekalipun perkara yang kecil. Sesungguhnya perkara kecil itu akan membawa kepada perkara yang besar kelak. 

9. Bijak mengurus masa
Matang itu yang sudah faham untuk mengurus masa yang sesuai dengan keperluannya. Mengutamakan yang utama adalah perkara yang sepatutnya anda fikirkan.

10. Menerima kesalahan dan kritikan
Seperti point yang pertama, mengakui kesalahan adalah isu berat tetapi individu yang matang harus bersedia menerima sebarang kesalahan dan kritikan dan berusaha memperbaikinya. Anggaplah ia sebagai suatu pelajaran supaya diri anda menjadi lebih baik di masa akan datang.Nota Kaki
Tak dapat 10/10, ada 5/10 pun jadilah... :D

0 comments:

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap