padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » KESAN - KESAN BERHUTANG

KESAN - KESAN BERHUTANG

/ May 29, 2010 /


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Hai kawan - kawan, makcik pakcik, abang, akak dan adik - adik sekalian.. Terima kasih andai ada yang memuji, terima kasih juga andai ada yang mengeji bentuk penulisan PADIN.. Pujian dan kejian itulah yang menjadi pendorong untuk PADINNO.BLOGSPOT.COM terus bertahan dalam dunia blogging nih.. hehe

Ok, berbalik pada tajuk entri ini, PADIN cuba menyingkap apakah kesan apabila kita berhutang.. tidak kira samada berhutang dengan Tuhan atau sesama manusia sendiri.. Yang jelas, apabila kita berhutang :

[1] Hidup akan tidak tenteram
Apabila hutang mengelilingi kita, pastinya ia amat merunsingkan.. Bagaimana cara untuk melunaskannya, asyik terbayang - bayang hingga satu ketika hidup ini ibarat kosong, kerana jiwa asyik memikirkan hal hutang

[2] Bebanan bertambah
Jika sekiranya hutang terdahulu tidak di langsaikan dengan segera, hutang yang mendatang akan menambah kadar beban hutang yang sedia ada.. wah!! bila beban bertambah, makin runsing la kepala otak kau!! ekeke jangan main - main dengan hutang ya.. Seeloknya, langsaikan lah segera, tanpa perlu di ungkit banyak kali oleh si pemiutang..

Hehe, PADIN pun sebenarnya banyak hutang.. Bukan taknak langsaikan segera, tapi belum cukup kekuatan untuk langsaikan.. Ini pun yang termampu je, yang belum langsai tu, mintak maaf sangat - sangat ya..


HUTANG 1 : M-i-e-r-a


m-i-e-r-a ni minta PADIN sertai "contest senyuman paling menawan", hehe m-i-e-r-a, bukan taknak masuk, tapi PADIN ni tak pandai senyum, hehe demi taknak menghampakan kawan, godek punya godek gambar ni je yang ada.. hak hak, menawan ke??


HUTANG 2 : cheqppjoy dan Zilajai
http://cheqppjoy.blogspot.com/2010/05/award-from-izzi-daisy-and-ainatiqa.html
http://zilajaizone.blogspot.com/ : TAG oh TAG

terima kasih kamu berdua.. Cuma, PADIN dah pernah jawab soalan ini, semak entri terdahulu ya..




HUTANG 3 : TaibWahiD
http://taibwahid.blogspot.com/ : Buku dan ceritanya

En. Taib, maaf sangat- sangat lama menunggu hehe .. ok di sini PADIN kemukakan satu sahaja buku, yang rasanya memang popular.. La Tahzan.. Buku ini mempunyai pengisian yang menarik, berkisar tentang penyakit hati.. hehe mana manusia yang banyak masalah hati tu, boleh la berjinak - jinak dengan buku ini..

HUTANG 4 : Qasih Nadira


[1]Apa tindakan anda bila dengar bunyi kilat dan petir?
-----menunduk, konon - konon jangan bagi kilat kena kui kui

[2]Reaksi anda bila ada orang mengutuk anda?
-----tak terkejut.. memang sikap manusia macam tu kan

[3]eaksi anda bila terjumpa dengan artis kegemaran anda?
-----teruja agaknya..

[4]Maxis or celcom.Which one ur prefer?
-----Entah, dua - dua pakai

Qasih, PADIN jawab 4 soalan je, boleh tak? hehe kalau nak tengok soalan original klik pautan di atas..







[1]suka melukis tak?
-----suka


[2]bosan bosan suka buat apa?
-----tidur
-----makan
-----berbual dengan seseorang


[3]kenapa siput babi jalan lambat?
-----'dia' confuse samada 'dia' siput atau babi...


[4]cute tak orang yang bagi award ni?
-----
cute




HUTANG 5 : Aisya
http://nuraisyyah.blogspot.com/2010/05/1-2-3-4-5-6.html

~LENGKAPKAN PANTUN PEMBAYANG DI BAWAH~
...............................................
..............................................
memang aku rasa blog aku comel;
kenapa korang jeles ke?

~JAWAPAN PADIN~

Anak Pak Harun bernama Comel;
Anak Hj Dollah bernama Ke;
Memang, aku rasa blog aku comel;
Kenapa, korang jeles ke?




HUTANG 6 : Seni Itu Indah


1.kenapa follow blog SeNi Itu InDaH?
-----penulisan engkau menarik hati nurani aku, ekeke

2. apa yang anda impikan dalam hidup anda?
-----kebahagiaan.. istilah yang punya banyak maksud tersirat

3. siapa yang bermakna dalam hidup anda?
-----family, kawan - kawan, rakan sekerja

4. apa aktiviti masa lapang anda dan mengapa?
-----melukis.. menghiburkan hati hehe

5. Apa anda buat jika susah nak tidur?
-----Entahla..Aku senang tidur ekeke

6. Apa perkara yang anda buat sebelum tidur & selepas terjaga dari tidur?
-----baca Doa sebelum dan selepas tidur la..

7. apa pandangan anda terhadap orang yang suka mengikut emosi, hawa nafsu (amarah) dari akal fikiran?
-----bagus.. dia menggunakan kepakarannya..

8. bagaimana caranya anda atasi stress?
-----err rujuk entri terdahulu..

9. siapa orang yang anda kagumi dalam dunia ni?
-----diri sendiri

10. Apa yang anda harapkan dari blog SENI itu INDAH & penulisnya?
-----"jangan INDAH khabar dari rupa".. hehe

HUTANG 7 : miera
http://sweetinluve.blogspot.com/2010/05/tag-lagi_28.html

i) 5 fakta tentang PADIN
--- lelaki
--- kidal
--- kelima dari lima orang beradik
--- berambut kerinting
--- tak makan seafood


ii) 5 perkara menakutkan PADIN
--- tiada orang mahu berkawan
--- tiada daya meneruskan kehidupan
--- hilang kepercayaan orang lain
--- hilang kewarasan fikiran
--- hilang keyakinan diri


iii) 5 perkara yang selalu PADIN sebut
--- entah

--- uit
--- weh
--- haishh
--- hai

iv) 5 perkara yang amat bernilai bagi PADIN
--- diri sendiri

--- masa
--- Iman
--- kesihatan
--- kemewahan harta, jiwa

v) 5“pertama kali” dalam hidup PADIN

--- pergi Singapura 14/02/2009
--- dapat gaji 17/12/2009
--- ada motor sendiri 22/01/2008
--- ada laptop sendiri 22/12/2009
---dapat tag ni, 28/05/2010

HUTANG 8 : Kachang
http://kachangdewa.blogspot.com/2010/05/cerpen-pautan-aku-anak-derhaka.html

Kachang, cerpen ni nanti aku buat ya.. Maaf tertunggu - tunggu..



Okey la, rasa tenang sikit da langsai hutang - hutang ni.. err kepada siapa - siapa yang bagi award/tag tapi PADIN tak terima, tolong jerit kuat - kuat ya, sekian..



14 comments:

{ M a W a D D a H } on: 17:40 said...

banyaknya hutang die..kikikiki

{ padin } on: 18:04 said...

he he he tu la pasal adah.. baru de kesempatan nak buat

{ ApekxHensem™ } on: 18:22 said...

hehehe...sb tu apek xsuka berhutang...;)

{ shameel Iskandar } on: 19:03 said...

hutang mmebenakan jiwa. Tapi hutang tag, ok apa. hehehe

{ padin } on: 19:11 said...

apex : bagusla Apex

Shameel : hehe, tapi tetap kena langsaikan, taknak nanti diorang labelkan kita ni sombong ekeke

{ belalang hijau } on: 20:33 said...

padin telah menyebabkan belalang teringat akan hutang2 tag belalang yang menimbun dan smakin hari smakin membukit...

ni yg tido x lena nih...

kuikuikui

{ yayahidayah } on: 21:14 said...

bgus anda telah membyar utang!

{ Penulis Seni } on: 21:27 said...

salam..soaln no 8 tu , jwpn rujuk entri terdahulu..pe tjuk entri tu?

{ padin } on: 00:39 said...

penulis seni : errkk nanti akucari balik, tajuk die tips menghadapi tekanan mental rasanya..

{ kaChaNG_dEwa } on: 20:59 said...

miahahaa..rasa bersalah plak aku bagi ko utang aritu.agagagaa..takpe.buat pelan-pelan

{ ziha } on: 22:39 said...

padin..suke entri ni..ade tips untuk mengelakkan hutg tak? sy tak suke berhutang n org hutg ngn sy..huhu

{ +qAsiH naDiRa+ } on: 12:03 said...

dah langsai~huhu~

{ MissXYZ } on: 12:04 said...

padin gmbr ni gmbr lame ke baru?

p/s: ko mcm x kemas bilik je....

aku utang ptptn x abes bayor lg adoiyai

{ padin } on: 16:17 said...

ziha : err, ada.. hehe tunggu ye

Qasih : huhu, legaa

MissXYZ : gmbr thn lepas.. ptptn kena bayar la, sikit pon ok, jangan xbayar langsung, sian org akan datang

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap